TESEM HAKKINDA

Ⅱ. TESEM KURULTAYI HAKKINDA

Günümüzde elektronik disiplini kapsamındaki bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, içinde bulunduğumuz çağa damgasını vurmuş, toplumsal, ekonomik ve sosyal değişimlerin yönünü belirler hale gelmiştir. Tüm dünyada, son yarı yüzyılda hızla gelişen bir teknolojik yarış ile doğayı ve hayatı dönüştürme çabasının ürünleri, yaşantımızın içinde hızlıca yerini almış alışkanlıklarımız arasına girmiştir. Yeni nesil teknolojiler, nesnelerin interneti (IoT), 5G, akıllı şehirler, blok zincir teknolojileri ve yapay zeka gibi alanlardaki gelişmeler birçok sektörün yeniden tanımlanmasına yol açmış, birey, toplum ve ülkelerin geleceğini belirler hale gelmiştir. Bu nedenle özellikle elektrik, elektronik, haberleşme, iletişim, kontrol ve otomasyon gibi alanlarda gelişme olanaklarını görerek yatırım yapan ülkeler teknoloji yarışında bir adım öne geçmiştir.

Bu anlamda elektronik sanayi hiç kuşkusuz eğitimden tıbba, bilişimden otomasyona, iletişimden askeri teknolojilere sanayinin diğer tüm alanlarına yayılan kullanımıyla temel ve önemli bir sektör haline gelmiştir. Özellikle kapitalist ülkelerdeki muazzam ARGE çalışmalarıyla ürünlerin teknolojik ömürlerinin kısalması, her geçen gün elektronik alanında yeni teknolojilerin ortaya çıkması, diğer yandan yaşamın her alanında elektronik uygulamaların yaygınlaşan kullanımı düşünüldüğünde, alanda hızlı ve önemli bir gelişim olduğu görülmektedir. Artık bir fabrikada üretim denetiminin çok uzaktan akıllı bir telefonla yüksek duyarlılıkta yapılmasının standart bir uygulama olmaya başladığı; robotik ve yapay zeka uygulamalarının günlük yaşantımıza girdiği; mühendislik alanları arası bütünleşme ve ortak çalışmalar yanında, bölünme ve uzmanlaşmaların olduğu bir dönemdeyiz. Robotların insan beyninden gelen radyo dalgalarıyla komut alacakları günlere doğru giden bu teknolojik gelişme sürecinde, öğrenmeye açık, araştıran, sorgulayan, karşılaştıran ve aklı ile üreten aktif insan kaynağı gerekmektedir.

İçinde bulunduğumuz dünya düzeni, ağırlıklı olarak bilginin kesintisiz, hızlı ve uluslararası ölçekte bütünleşmiş ağlar üzerinde dolaşım ve paylaşımının ekonomik değer yaratması üzerine kuruludur. Küresel ekonominin yeni kurallarını, bilgi ve teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile artan dolaşım yeteneği belirlemektedir. Bu süreç içinde elektronik sektörü aracılığıyla bilgi teknolojilerine dayalı bir toplum yaratılmakla oluşmuştur. Elektronik sektörü, ülkemiz ekonomik gündemine dünya gündemi ile eşzamanlı olarak girmiş olsa da ülkemize özel planlamaların hazırlanamaması ya da öngörüden yoksun hedefler nedeniyle amaçlanan ivme bir türlü yakalanamamıştır.

Bugüne kadar elektroniğin önemi ilgili tüm platformlarda hep vurgulanmıştır. Hiç şüphesizdir ki geldiğimiz nokta, varmak istediğimiz nokta olmayıp eksikliklerin kapsamlı olarak ele alınması gerekir. Elbette ülkemizdeki sanayi dallarının tümünün kendine özgü ayrı önemleri vardır. Ama sizi destekleyecek ve stratejinizin temelini oluşturacak elektronik sanayinin önemini ayrı tutmak gerekir. Eğer ulusal elektronik sanayimiz amaçlanan belli hedeflere ulaşacaksa; bu elektronik mühendislerinin çabası, bağımsız teknoloji yönetim politikalarının etkinliği ve entelektüel sermaye kültürünün birikimi sayesinde gerçekleşebilir.

Elektronik sanayinin desteklenmesi, ülkenin gelişmişlik düzeyinin artması için önemli bir adımdır. Bu amaçla ülkeyi yönetenler elektronik sanayi ile ilgili uzun erimli politikalar ve gelişmiş projelerle eşgüdüm sağlayarak, çalışmaları birleştirip-geliştirecek yapıları oluşturmalıdır. Böylece sözü edilen tüm bileşenlerin aynı hedefe ortak görüş ve kararlılıkla yönelmesi sağlanarak, bir sinerji geliştirilip teknolojik yaratıcılık özendirilebilir. Ülkedeki stratejik öneme sahip üretimlerin, yerli sanayinin desteklenmesiyle yapılabilirliği birçok örnekte kanıtlanmışken, gerekli düzenlemeler yapılarak gereken desteğin sağlanması yeterli düzeyde değildir. Bunun yansıra ileri teknolojide stratejik öneme sahip ülke varlıklarının özelleştirme adı altında bütçe açıklarının kapatılması için haraç mezat elden çıkarılması yönetenlerin bu konudaki politikalarını da net bir biçimde ortaya koymaktadır.

Elektronik sanayisinin varolmasının elbette en önemli unsuru elektronik mühendisleridir. Ülkemizde yüksek öğrenim ile ilgili tüm sorunlar Elektronik Mühendisliği öğreniminde de yaşanmaktadır. Elektronik sanayisinin önemli atılım yapmasını sağlayacak elektonik mühendisleri, olumsuz şartlar nedeniyle beyin göçü ile yurt dışına çıkmaya adeta mecbur edilmektedirler. Elektronik mühendisliği öğreniminin niteliğinin ve kalitesinin yükseltilmesi, çok disiplinli bir yapıda ele alınarak olumsuz gidişin önüne geçilebilecektir.

TESEM - Türkiye Elektronik Sanayi ve Elektronik Mühendisliği Kurultayı ilk kez 22-23 Mayıs 2015 tarihinde TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) adına, EMO Bursa Şube organizasyonunda Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesinde gerçekleştirilmiştir. Kurultayın iki yılda bir yapılması planlanmış olsa da 2. kurultay değişik nedenlerle gecikerek 10 yıl sonra 23-24 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir.

TESEM Kurultayı sonrasında, “TESEM Raporu” birinci kurultayda olduğu gibi, kurultayın yapıldığı yılın sonunda hazırlanması planlanmış olup, birikimler ve bilgiler TMMOB-EMO tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Konular

  • Elektronik Sanayinde Arge,Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik
  • Savunma Sanayiinde Elektronik Sistemler
  • Akıllı Şehirler ve Elektronik Uygulamaları
  • Yapay Zeka ve Elektronik Sistemlerin Entegrasyonu
  • Teknoloji Politikaları ve Sosyolojisi
  • Mikro ve Nano Elektronik Teknolojileri
  • Elektrikli ve Otonom Araç Sistemleri
  • İletişim Teknolojileri ve Geleceği
  • Sağlıkta Elektronik Teknolojileri
  • Elektronik Mühendisliği Eğitimi ve İnsan Kaynağı Gelişimi

Takvim

Kurultay : 23-24 Mayıs 2025

Bildiri / Makale
Son Gönderim : 10 Mayıs 2025

Günümüzde her türlü teknolojinin geliştirilerek üretilmesi, çağdaş her ülkenin birincil amacıdır. Özellikle de elektronik teknolojilerinin bu anlamdaki yerini, dik durmak isteyen ülkeler için ayrı tutmak gerekmektedir.

Kurultay Adresi

Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi
Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 16040 Nilüfer, Bursa

Tüm Hakları Saklıdır.
Copyright © 2025 TMMOB EMO
SiteMap  |  Tasarım : interbim.com